Cursus tijdwaarnemer (4)

Als ouder/verzorger van een zwemmend kind gaat u ongetwijfeld wel eens mee naar een zwemwedstrijd. U zit dan misschien wel met een stopwatch op de tribune en klokt zoveel en zo goed als mogelijk is de tijden van uw kind. Dikwijls gebeurt dit van grote afstand en mede daardoor wijken uw tijden af van de officiële tijden. Frustrerend? Och, het gaat erom dat u een ongeveer tijd hebt.

Dat kan natuurlijk anders/beter. Door official te worden. U zit dan niet meer op de tribune, hoeft niet alleen maar mee om te rijden en u klokt betere tijden voor uw kind en andere kinderen. Kortom, u bent actief bezig en maakt het daarmee tevens mogelijk dat zwemwedstrijden voor uw en andere kinderen georganiseerd kunnen blijven worden.

Binnenkort start de cursus tijdwaarnemer 4. Dit is de basiscursus voor zwemofficials. Wil je deze cursus volgen, neem dan contact op met Reina van der Wal of stuur haar een mail: vof@zv-zaltbommel.nl. Bij opgave graag ook een kopie van het inschrijfformulier naar Reina sturen.

De onderstaande informatie is overgenomen van de site van KNZB Oost (https://www.knzboost.nl/wedstrijdzwemmen/officials/officalinfo/tijdwaarnemer-4 ) en vertelt je iets meer over de cursus en wat er van je verwacht wordt.

• Voor het volgen van deze cursus is geen vooropleiding vereist.
  • De cursus bestaat uit 5 avonden van circa 2 uur.
  • Maximaal één avond mag worden gemist.
  • Tijdens of direct voorafgaand (vanaf september van het lopende seizoen) aan de cursus dien je minstens één keer te fungeren als schaduwklokker bij een echte wedstrijd. Je bent dan niet officieel jurylid, maar jouw aanwezigheid wordt wel vermeld op het officiële proces-verbaal van de wedstrijd.
  • De cursus wordt afgesloten met een theorie-examen van 20 minuten.
  • Op de dag van het examen moet je minimaal 16 jaar zijn.
  • Het hanteren van de stopwatch is een essentieel onderdeel van dit examen.
  • Kennis van een deel van de zwemreglementen is vereist.
  • Bij een positief resultaat word je onmiddellijk aangesteld in de bevoegdheid a4 (aankomend tijdwaarnemer).
  • Bij een negatief examenresultaat mag je binnen enkele weken herexamen doen. Na een tweede keer niet slagen moet de cursus opnieuw worden gevolgd.

Examen

Praktijkbeoordeling

• Als er drie keer met voldoende kwaliteit als tijdwaarnemer is gefungeerd, kan benoeming plaatsvinden in de bevoegdheid 4.
  • Tijdens de praktijkbeoordeling wordt gelet op het bestand zijn tegen de wedstrijddruk, zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden, voldoende handelingssnelheid en het goed kunnen waarnemen.
  • Als bij de praktijkbeoordeling is vastgesteld dat aan alle voorwaarden is voldaan volgt benoeming in de bevoegdheid 4. Je mag dan bij heel veel wedstrijden jureren, alleen niet bij nationale of regionale kampioenschappen.

Continuering

• Om de bevoegdheid 4 te behouden moet men minstens 3 keer per jaar fungeren.