Aanpassing reglementen zwemmen

Zwemtechnische aanpassingen:
Op het laatst gehouden FINA congres is een aantal reglementswijzigingen goedgekeurd, die door de KNZB – TORZ is overgenomen.

Rugslag:
Het is niet meer toegestaan, dat de zwemmer bij het aantikken voor het eindpunt volledig onder water is (art. D18.2.c.).
Er moet een lichaamsdeel boven het water uitsteken, als is het de nagel van de grote teen.

Schoolslag:
De zwemmer mag na het aantikken van het keerpunt, allerlei bewegingen maken, als hij/zij maar weer in borstligging afzet voor het vervolg van de race (art. D18.3.b). Er kan bij de schoolslag dus ook een kantelkeerpunt worden gemaakt, maar let er dan wel op, dat het aantikken wel met twee handen gelijktijdig gebeurt en in borstligging!

Het is niet meer toegestaan keer- en eindpunt aan te tikken met de handen op of over elkaar (art. D18.2.f).
De handen moeten naast elkaar tegen de wand worden geplaatst. Omdat niet is te zien of de handen dicht bij elkaar zijn, of dat de handen elkaar raken, wordt het elkaar raken gedoogd.

Verder is het begrip schaarslag uit het reglement gehaald (art. D18.3.f). Dat wil niet zeggen, dat schaarslag benen nu wel mag, in tegendeel zelfs. Schaarslag benen wordt beschouwd als het niet bewegen van de benen in hetzelfde (aan elkaar gelijke) horizontale vlak, hetgeen diskwalificatie tot gevolg heeft (met de code SD).

Vlinderslag:
Ook bij de vlinderslag geldt dat na het aantikken bij het maken van een keerpunt de zwemmer vrij is in zijn bewegingen, ook als daarbij de borstligging wordt verlaten, als die maar weer in ingenomen als de kant wordt verlaten voor het vervolg van de race (ar. D18.4.a). Denk er hierbij aan, dat vóór het aantikken van het keer en/of eindpunt het lichaam niet geheel onder water mag zijn en ook niet tijdens het aantikken. Pas na het keerpunt mag (max. 15m) onder water worden gezwommen (art. D18.4.e).

Net als bij de schoolslag moeten bij de vlinderslag de handen van elkaar gescheiden tegen te wand worden geplaatst bij het keerpunt en het eindpunt (art. D18.4.d).
Op of over elkaar mag niet meer.

De KNZB diskwalificatiecodelijst 2013/2014 (ingangsdatum 01-10-2013) kun je hier downloaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *