Extra Trainingen GK-Groep

Binnenkort starten we samen met ZV-Kerkdriel een gecombineerde proef met extra zwemtrainingen op zondag, eens per twee weken in Kerkdriel. Deze extra trainingen zijn bedoeld voor de grootste talenten van onze verenigingen. In deze trainingen kan extra aandacht worden geschonken aan het perfectioneren van de zwemtechniek en aan het verbeteren van de conditie. Het uiteindelijke doel van de trainingen is het ontwikkelen en fine-tunen van talenten, zodat onze afvaardiging voor kampioenschappen en toernooien landelijk en in de kring nog groter, beter voorbereid en kansrijk is.

Om deze trainingen effectief te maken en zorgen dat er per zwemmer voldoende aandacht kan worden gegeven is er besloten om de groep relatief klein te houden. Ons eerste doel was om een groep van ongeveer 16 zwemmers te vinden. We hebben daarvoor ook gekozen voor vaste criteria om de selectie zo eerlijk mogelijk te maken.

Het eerste criterium is prestatie. Als ondergrens is er gekozen voor limieten voor de Gelderse kampioenschappen met de officiële uitloop van 3 seconden per 100 meter. Bij ZV Zaltbommel kwamen we daarbij tot 16 zwemmers die hieraan voldeden.

Het tweede criterium is trainingsopkomst. Het heeft weinig zin om een enkele extra training te gaan zwemmen als de trainingen die door de week worden aangeboden door de vereniging niet voldoende worden bezocht. In dat geval is het in eerste instantie slimmer om voldoende te trainen om tot vooruitgang te komen. Er is daarbij gekozen voor een criterium van 80%, dat wil zeggen dat van elke 10 trainingen het hooguit 2 keer mogen worden overgeslagen. Alle zwemmers die mee zwemmen met de zondags trainingen hebben beloofd zoveel mogelijk te komen trainen. Wanneer in de praktijk blijkt dat dit toch niet wordt gehaald kan dat natuurlijk gevolgen hebben voor de betreffende zwemmer.

Het derde en zeker zo belangrijke criterium is motivatie en ambitie. Zonder motivatie en ambitie valt er ook niet zoveel te bereiken en heeft extra trainen natuurlijk ook weinig zin. Alle 16 zwemmers die qua prestatie in aanmerking kwamen zijn de afgelopen weken geïnterviewd om hun motivatie en ambitie vast te stellen. Uiteindelijk zijn daar acht zwemmers overgebleven die aan alle criteria voldeden en die graag mee wilden doen met die extra training. Deze groep noem ik vanaf nu de GK-Groep.

De GK-Groep bestaat per 15 September uit de volgende zwemmers (op volgorde van prestaties):

De kosten die nodig zijn om deze extra trainingen te bekostigen worden in eerste instantie door de zwemmers zelf betaald. Gelukkig zijn we inmiddels door sponsoring van zwembad MFC de Kreek in Kerkdriel voorlopig in staat om de kosten beheersbaar te houden!

Als er zwemmers zijn die dit ook graag zouden willen doen, dan is het duidelijk wat er moet gebeuren. Je hebt als eerste natuurlijk een dosis talent nodig, maar verder kun je zelf ervoor zorgen dat je voldoende en serieus traint. Presteer goed op de wedstrijden en zorg ervoor dat je er ook bij bent met de Gelderse Kampioenschappen. Als dat je lukt kom jij ook in aanmerking!

Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Kees van der Sluijs