Trainerscursus – Bijeenkomst 3

Drie weken en twee goedgekeurde opdrachten verder (ook die van Deborah) 😀 , was het tijd voor de derde bijeenkomst. De thema’s van deze bijeenkomst waren ‘organisatie & veiligheid’ en ‘borstcrawl’.

De bijeenkomst begon weer met een theoretisch gedeelte. We hebben het eerst even over de veiligheid bij de verschillende verenigingen en zwembaden gehad (dit was de voorbereidingsopdracht) en daarna kregen we theorie over de borstcrawl. Eerst kwamen de verschillende fasen van de armslag aan bod: insteek, glijfase, catchfase, trekfase, duwfase, uithaal en overhaal (contrafase). Daarna werden de fasen van de beenslag besproken: downbeat en upbeat. Om het één en ander te verduidelijken, kregen we een filmpje met Ian Thorpe te zien. Hoewel ik de verschillende fasen op zich wel kende (behalve de catchfase), vond ik het wel handig om dit nog een keer te horen en te zien en dan vooral ook wat belangrijk is bij elke fase. Ik dacht ook meteen: hoe doe ik dat zelf eigenlijk?
Na dit stukje theorie werden we in groepjes verdeeld. Ieder groepje kreeg een onderdeel, waarbij bedacht moest worden wat belangrijk is bij elk onderdeel. De onderdelen waren: reglement, algemeen, ligging, armen, benen, combinatie en ademhaling (RALABCA). Ik zat met twee andere cursisten in een groepje en wij moesten bedenken wat belangrijk is bij de combinatie. Bij het praktijkgedeelte zouden we hier nog op terug komen.

Bij het praktijkgedeelte kregen we vooral uitleg over de leergang van de borstcrawl. Dus hoe je de borstcrawl aan kunt bieden aan (jonge) kinderen. Om dit duidelijk te maken, kregen we zelf de borstcrawl op die manier aangeboden. We moesten eerst beginnen met stroomlijnen, daarna kwamen de benen erbij, dan de armen en zo werd het langzaam opgebouwd tot de hele borstcrawl. Ik vond het wel goed dat we de leergang zelf mochten ervaren, omdat het zo extra duidelijk werd. Ik vond het ook fijn dat we de leergang hebben besproken, want hier heb je in de praktijk ook iets aan. Na het bespreken van de leergang van borstcrawl, hebben we besproken wat we bij het theoriegedeelte in groepjes hadden bedacht bij RALABCA. Ik vond het wel handig om dit even te bespreken, want zo werd nog eens extra verteld waar je bij de borstcrawl goed op moet letten. De meeste dingen wist ik al wel, maar het is nooit verkeerd om het nog een keer te horen. Bij het laatste onderdeel van de praktijk mochten we elkaar in groepjes van drie nog even les gaan geven volgens de 6 W’s (van de vorige keer). Ik zat met Deborah en nog een andere cursist in een groepje. Deborah begon met lesgeven en daarna kwam de andere cursist ook nog aan de beurt. Toen ik aan de beurt was, was het helaas tijd. Wat me bij het lesgeven vooral opviel, was dat de laatste W (wat daarna) vaak vergeten wordt. Ik vergeet het zelf volgens mij ook vaak, maar ik begrijp wel waarom je het niet moet vergeten. Duidelijkheid is heel belangrijk.

Na de praktijk kregen we nog wat theorie. We hebben het nog even over de borstcrawl gehad. Hierbij kregen we een filmpje te zien met Mitja Zastrow. Het laatste stukje theorie ging over training geven.

Ik vond het weer een leuke en leerzame avond. Ik miste bij de theorie van de borstcrawl alleen wel wat praktische tips voor bij de training. Behalve de leergang was het erg theoretisch. Dingen waar je bij de training tegenaan loopt, werden eigenlijk niet besproken. Dat vond ik wel jammer. Maar goed, misschien komt dat wel over twee weken bij de volgende bijeenkomst. Dan gaan we het over de rugcrawl hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *